W CELU UNIKNIECIA SKUTKÓW ZAGROŻEŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH WYNIKAJACYCH Z RÓŻNYCH PRZYCZYN OBYWATEL POWINIEN:
- przestrzegać podstawowych zasad higieny,
 - nie spożywać żywności z niepewnych źródeł,
 - unikać kontaktu z chorymi na choroby zakaźne,
 - w razie wątpliwości zgłosić się do lekarza,
 - przestrzegać terminów szczepień ochronnych,
 - ograniczyć kontakty bezpośrednie ze zwierzętami,
 - przestrzegać zaleceń zawartych w ogłoszeniach i komunikatach (np.: ostrzeżenia, o wściekliźnie).
 
ABY ZMNIEJSZYĆ ZAGROŻENIA, TRZEBA PRZESTRZEGAĆ NASTĘPUJACYCH ZALECEŃ:
- nie należy spożywać, przetwarzać, ani uzdatniać żywności wykazującej cechy zamoczenia bez zewnętrznych oznak uszkodzenia, ani przechowywanej w niewłaściwej temperaturze (wyłączone urządzenia chłodnicze) oraz po upływie terminu przydatności do spożycia,
 - zamoczoną żywność należy zgromadzić w wydzielonym miejscu,
 - kupując żywność należy zwrócić szczególna uwagę na wygląd i stan opakowań (zacieki i ślady korozji), czytelność etykiet, terminy przydatności do spożycia,
 - należy pamiętać, że niezdatne do spożycia są warzywa, jarzyny i owoce będące w czasie powodzi pod wodą,
 - wszelkie wątpliwości związane ze stanem sanitarnym obiektów i dystrybucją żywności należy zgłaszać do terenowych stacji sanitarno-epidemiologicznych,
 - ze źródeł wody, które zostały zatopione lub podtopione, należy wypompować wodę i naprawić uszkodzenia. Po napełnieniu studni wodą należy ją wydezynfekować, a następnie odpompowywać wodę do momentu gdy badanie wykaże, że nadaje się do spożycia,
 - oczyścić najbliższe otoczenie z nieczystości (w pierwszej kolejności odchody ludzkie i zwierzęce, padłe zwierzęta.
 


















