W Polsce wprowadzono stan zagrożenia epidemicznego w związku z pandemią koronawirusa. Co to oznacza? Pełne kontrole na granicach, zakaz wjazdu do Polski cudzoziemców, przestrzeganie ścisłych zasad higieny i pozostanie w domach.
Ograniczenia w podróżowaniu
Ministerstwo Spraw Zagranicznych apeluje o unikanie wszelkich podróży zagranicznych. Wynika to z faktu, że na obecnym etapie rozwoju epidemii koronawirusa żadne miejsce na świecie nie jest wolne od ryzyka zakażenia się nim, a w niektórych regionach świata sytuacja zmienia się niezwykle dynamicznie. Najbardziej aktualne informacje nt. ograniczeń w podróżowaniu w związku z koronawirusem znajdują się na stronach placówek dyplomatycznych. KLIKNIJ TUTAJ
Od niedzieli 15 marca do 24 marca wraca tymczasowa kontrola na granicach. Granicę Polski z Niemcami, Litwą, Czechami i Słowacją będzie można przekraczać tylko w wyznaczonych miejscach. Granicę wewnętrzną będzie można przekraczać tylko w wyznaczonych miejscach, a takich miejsc będzie na granicy lądowej w sumie 37: na granicy z Czechami – 15, ze Słowacją – 5, z Niemcami – 15, z Litwą – 2. Kontrola graniczna będzie też prowadzona w 4 portach morskich oraz na 17 lotniskach.
Ponadto zawieszony zostaje ruch graniczny w części przejść granicznych z Federacją Rosyjską, Republiką Białoruś oraz Ukrainą. Chodzi o 7 przejść z Ukrainą, 5 przejść z Białorusią i 2 przejścia z Rosją.
Wprowadzono także szereg ograniczeń dla cudzoziemców. SZCZEGÓŁY TUTAJ.
Zakończona kwalifikacja wojskowa
Rząd podjął również decyzję o zakończeniu w 2020 r. kwalifikacji wojskowej. Oznacza to, że wszystkie wezwania wydane przez wójtów, burmistrzów i prezydentów miast do stawienia się do kwalifikacji wojskowej w okresie od 16 marca br. do 30 kwietnia br. tracą ważność. SZCZEGÓŁY TUTAJ
Czy żywność może być źródłem zakażenia
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2. W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży. SZCZEGÓŁY TUTAJ
Gdzie szukać informacji?
Ministerstwo Zdrowia oraz Narodowy Fundusz Zdrowia opublikował szereg konkretnych informacji dotyczących koronawirusa. Zachęcamy do śledzenia na bieżąco stron zawierających ważne informacje.
Koronawirus - pakieg informacji
Informacje Głównego Inspektoratu Sanitarnego
Informacje Śląskiego Urzędu Wojewódzkiego dotyczące województwa