Forum Miasta Pszów
Wrzesień 08, 2010, 06:28:53 am *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: SMF - Just Installed!

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Podsumowanie 4 lat  (Przeczytany 1050 razy)
luppus30
Początkujący
*

« : Styczeń 15, 2010, 12:36:22 pm »

Witam
W tym roku są wybory samorządowe, więc może warto podsumować dokonania naszych władz miejskich, jest też inna okazja do podsumowań a mianowicie upłynęło 15 lat odkąd odłączyliśmy się od Wodzisławia Śląskiego, więc można by też podsumować ten okres?

Uważam, że miasto nie ma się, czym pochwalić w tym całym 15 letnim okresie

W ciągu ostatnich 4 lat jedyną nowością w centrum jest straszące gruzowisko po budynku "Mega Astry"
No i ("namiot cyrkowy") ogródek piwny, który w lecie szpeci widok rynku a chyba można postawić ładniejszą konstrukcję jak widać w innych miejscach
Nie widać, aby powstał jakiś "Orlik" w naszym mieście inne miasta czy gminy umiały się o nie postarać

A od początku "naszej wolności" na plus można zaliczyć tylko lodowisko i centrum handlowe obok niego.
Jest jeszcze oczycenzurania ścieków, która jest inwestycją godną pochwały
Jednak mieszkam w takim miejscu Pszowa w Krzyszkowicach, że najprawdopodobniej nigdy nie skorzystam z jej usług
Chociaż lodowisko to raczej nie do końca można zaliczyć na plus, bo z biegiem czasu okazało się nasi sąsiedzi postarali się o swoje lodowiska i to nawet na rynku i "nasze" przestało już być regionalnym "hitem" i chyba zaczyna przynosić straty?
Nie widać, aby powstawały jakieś nowe inwestycje i nowe miejsca pracy
Za to bardzo dobrze wychodzą naszym urzędnikom kłótnie między sobą, co można było nawet zobaczyć w TV

Może to tylko ja jestem takim zrzędą i pesymistą, że nie widzę żadnych zmian w naszym mieście stoi ono w miejscu, podczas gdy nasi sąsiedzi prą do przodu a może w rzeczywistości jest inaczej?
Proszę o wypowiedź innych forumowiczów 

« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2010, 01:10:06 pm wysłane przez luppus30 » Zapisane
Bogusinek
Bywalec
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #1 : Styczeń 16, 2010, 12:07:18 am »

luppus30 po części masz rację jedyne plusy jakie są już wymieniłeś. Zapomniałeś jedynie przypomnieć, że i one powstawały w wielkich mękach gdyż jak zwykle każdy z rady miasta ma inną wizję. Wydaje mi się że nasi radni nie umieją się zjednoczyć w swoich wizjach i nie wiadomo gdzie tkwi błąd. Być może trzeba było by wymienić wszystkich a na pewno większość ale to już zadanie mieszkańców którzy w wyborach zbytnio nie kwapią sie do zmian. Uchybienia naszych władz można by tu wymieniać i wymieniać. Trzeba się jednak zastanowić co zrobić aby było lepiej w przyszłości.
Jeszcze jedno dzięki że ktoś tu zaczoł w końcu pisać bo jak na razie była tu nuda.

Nie traktujmy wypowiedzi na forum, jak szpilek wbijanych w laleczkę VOODOO którą jesteśmy my sami.

Bogusinek
luppus30
Początkujący
*

« Odpowiedz #2 : Styczeń 18, 2010, 01:30:18 pm »

Bogusinek chyba tak samo nudno pozostanie Smutny
Błąd może tkwi w wieku radnych, bo coś mi się wydaje, że w większości są to emeryci albo ludzie w granicach 50 niemający jakiegoś większego pojęcia o zarządzaniu miastem, myślą tylko o najbliższym otoczeniu swojego "podwórka"
Podobni do nich ludzie też ich cały czas wybierają ktoś inny nieznany niema szans
A młodzi ludzie chyba już dawno zauważyli, że ich zdanie w tym mieście się nie liczy. 
Młodzi zaczęli traktować to miasto jako sypialnie, bo w większości pracują poza miastem, na zakupy i rozrywkę też raczej wybierają inne miejsca, więc poco mam się angażować skoro ja tu tylko śpię (opisuję to, co widzę, na co dzień mam 31 lat)  .
Myślę, że nie będzie tego stanu łatwo zmienić, bo co może zmienić jedna czy 2 młode osoby

Bogusinek
Bywalec
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #3 : Styczeń 19, 2010, 08:24:10 pm »

luppus30 myślę że chodzi głównie o nastawienie radnych. Jeśli myśli sie po staremu to nic tutaj nie pomoże wiek gra jakąś role ale można miec i 20 lat a nie dopucenzura do siebie myślenia po nowemu. Miałem okazje być na paru sesjach i jedności wśród radnych nie widziałem. Ale z drugiej strony jeśli nie będzie się o tym mówić to w najbliższych wyborach nic się nie zmieni. Trzeba przekonać do zmian jak najwięcej osób bo inaczej miasto na tle całego starostwa będzie coraz bardziej odstawać.
Napisz jesli masz jakies propozycje.
Pozdrawiam Bogusinek

Nie traktujmy wypowiedzi na forum, jak szpilek wbijanych w laleczkę VOODOO którą jesteśmy my sami.

Bogusinek
luppus30
Początkujący
*

« Odpowiedz #4 : Styczeń 26, 2010, 01:11:18 pm »

Witam
Ja myślę, że wiek ma tutaj duże znaczenie, bo z tego, co widzę to ludzie młodzi mają inne świeższe podejście do pewnych spraw myślę, że mają trochę większą wiedzę są lepiej wykształceni w słusznej sprawie potrafią się dogadać, oczywiście są też tacy, którym nic nie przemówi do rozsądku.
Miałem tą wątpliwą "przyjemność" i spotkałem kilku radnych przy wykonywaniu prac dla miasta i uważam, że niektórzy są za przeproszeniem kompletnymi "oszołomami”, którymi nie dało się współpracować, bo chcieli tylko pokazać, jacy oni są ważni.
Myślę, że przekonanie innych do zmian nie będzie łatwą sprawą, bo trzeba dysponować odpowiednim sztabem ludzi (1 czy 2 osoby tu nic nie zdziałają) trzeba by też mieć odpowiednie fundusze niestety bez tego ani rusz
Można by spróbować dotrzeć do ludzi za pośrednictwem internetu nie wiem stworzyć profesjonalną stronkę, forum jakieś (niestety to jest raczej martwe)
Można by też spróbować zainteresować tymi sprawami dziennikarzy "Pszowika"  swego czasu był dość krytycznie nastawiony na urzędników miejskich i wytykał ich błędy, ale nie wiem jak jest teraz
Myślę, że nie są to jakieś super dobre pomysły, ale może w połączeniu z innymi udałoby się stworzyć jakąś dobrą strategię
Pozdrawiam

luppus30
Początkujący
*

« Odpowiedz #5 : Styczeń 26, 2010, 02:22:10 pm »

Wstawiam tu link do postu z forum naszych sąsiadów, który mówi mniej więcej o tym, o czym my rozmawiamy

link do forum Miasta Rydułtowy http://www.forum.rydultowy.pl/viewtopic.php?t=403

A swoją drogą dzieli mas tylko "miedza" a jakby to była przepaść Smutny  tam można się jakoś dogadać coś zorganizować,  co widać chociażby na forum 
Bogusinek
Bywalec
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #6 : Luty 08, 2010, 07:26:15 pm »

Masz racje na tamtym forum coś sie dzieje. Ale pamiętam jeszcze stare forum Pszowa było tam więcej osób tylko nie wiadomo mi czemu zaczęto od nowa.

Bogusinek
admin
Administrator
Początkujący

« Odpowiedz #7 : Luty 22, 2010, 09:45:39 am »

Zaczęto od nowa gdyż były problemy z poprzednim forum. Zarządzanie, organizacja, cenzura... były ograniczone a aktualizacja niedostępna.
Bogusinek
Bywalec
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #8 : Marzec 01, 2010, 10:51:00 pm »

Może i tak było lecz w takich wypadkach robi się kopię zapasową i przenosi wszystkie posty do nowego forum. Przy okazji szkoda że nie zdecydowano się na forum php by przemo. Jest to forum o dość ciekawej grafice i dużych możliwościach.

Bogusinek
robson372
Bywalec
**

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #9 : Czerwiec 15, 2010, 04:34:52 pm »

"Pszowik" już nie krytykuje władzy bo teraz oni rządzą a sam siebie krytykował nie będzie,"Pszowik to jest gazetka polityczna i służyła jedynie do kampanii wyborczej,co do pozostałych postów to macie rację że w Pszowie brakuje ludzi z"charyzmą" taką jak w Marklowicach,Rydułtowach czy Radlinie,ale cóż się innego spodziewać skoro prawie każdy pszowski radny jest emerytem górniczym albo nauczycielką na emeryturze,cóż ci ludzie mogą wiedzieć o zarządzaniu,o finansach,ustawach itp?chyba należy się przyzwyczaić do tego że Pszów będzie miastem emerytów i rencistów gdzie najważniejszy jest Kościół i cmentarz a najważniejszym człowiekiem w Pszowie jest ks proboszcz,wystarczy że Proboszcz przyjdzie do burmistrza i radnych i od razu budżet miasta przeznacza kasę na kościół i dlatego później na nic nie ma kasy ale za to kościół jest odnowiony i kalwaria remontowana tylko że praktycznie z młodych ludzi nikt do kościoła nie chodzi a ten co chodzi to ma gdzieś wygląd kościoła,burmistrz i rada muszą słuchach proboszcza bo to on ma poparcie wśród starszych ludzi i to on dyktuje starszym ludziom na kogo mają głosować i koło się zamyka,Mega astra która była jedyną rozrywka w Pszowie też upadła dzięki Proboszczowi i teraz jest wielkie bagno i gruzowisko,co ludzie maja w Pszowie robić?Zaczyna się  lato i Pszów nawet kąpieliska nie ma więc i tak wszyscy z Pszowa pojadą do Radlina albo w kierunku Bukowa,ewentualnie Rybnik.15 lat Pszowa to była jak na razie wielka katastrofa i raczej lepiej nie będzie bo młodzi uciekają z Pszowa a władze Pszowa nie robią nic żeby ich zatrzymać i to jest niestety smutny fakt Smutny
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2010, 04:38:44 pm wysłane przez robson372 » Zapisane
luppus30
Początkujący
*

« Odpowiedz #10 : Lipiec 04, 2010, 10:54:04 pm »

Widzę że zagląda do wątku wiele ludzi szkoda tylko że tak niewielu  chce wziąć udział w w dyskusji
Marian_30
Początkujący
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #11 : Lipiec 07, 2010, 07:02:05 pm »

Robson 372, w zupełności się z Tobą zgadzam, chłopie.W Pszowie to mamy chyba najwyższą średnią wieku wśród radnych! Ale czas z tym skończyć! Musi po prostu jak najwięcej młodych ludzi startować w wyborach do Rady Miasta.Bo jak ciągle startują ciągle ci sami to ludzie też ciągle głosują na tych samych, taka jest prawda!
Marian_30
Początkujący
*

Zobacz profil Email
« Odpowiedz #12 : Lipiec 07, 2010, 07:08:32 pm »

A jeśli chcecie żeby więcej ludzi zainteresowało się tym forum, to np. powysyłajcie linka z tej strony do wszystkich swoich znajomych na naszej klasie i tyle! Wtedy może faktycznie więcej ludzi się tym zainteresuje i wyrazi swoją opinię
tustasio
Początkujący
*

« Odpowiedz #13 : Lipiec 11, 2010, 12:33:55 pm »

Co mogę powiedzieć o naszych radnych, zaradni dla siebie i bezradni dla nas.A w wyborach znów będą brać udział i  co stare zostanie .Może ktoś z was na radnego?
admin
Administrator
Początkujący

« Odpowiedz #14 : Lipiec 12, 2010, 08:55:28 am »

Może tustasio ma rację.... żeby była możliwość wyboru innych ludzi na radnych (jeśli obecni Wam nie odpowiadają) to przede wszystkim muszą oni wystartować w wyborach...   
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.8 | SMF © 2006-2008, Simple Machines LLC Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!